Запірна арматура > Блог по трубопровідній і запірній арматурі > Загальні відомості про нержавіючу сталь

Загальні відомості про нержавіючу сталь

Загальні відомості про нержавіючу сталь

Метали, зокрема, залізо, багато століть використовуються людьми для різних цілей завдяки міцності, довговічності, податливості для обробки. Але у заліза і його сплавів є властивість іржавіти. Лише близько 100 років тому ця проблема була вирішена, коли запатентували нержавіючу сталь. Нержавіюча сталь - це загальне поняття для певного переліку сталей, які мають високу стійкість до корозії. Їхня головна особливість - не менше ніж 10,5% хрому в складі. Також можуть міститися й інші елементи.

Основні відомості про нержавіючу сталь

Поведінка під час експлуатації та властивості різних видів сталей залежать саме від складу. Тому, щоб використовувати такий матеріал максимально розумно, варто правильно підбирати марки нержавіючої сталі.

Нержавійка ділиться на п'ять основних типів. Кожен з них має свої унікальні особливості:

  • Аустенітні. Цей тип не магнітиться. Містить приблизно 18% хрому, а також нікель, що забезпечує високу стійкість до іржавіння. Аустенітні сталі використовуються досить часто. Якщо кількість хрому і нікелю підвищуються до 25% і 20% відповідно, то сталь здатна зберігати свої властивості навіть при істотному підвищенні температури.
  • Феритні. Магнітні сталі, які містять невелику кількість вуглецю і 13-17% хрому.
  • Дуплексні. Цей тип змішаного складу - феритно-аустенітного. Кількість хрому варіюється від 18% до 28%, а нікелю - від 4,5% до 8%. Такий матеріал відмінно підходить для застосування в хлоридних середовищах.
  • Мартенситні магнітні. Приблизно 12% хрому в складі, врівноважені вуглецем. Застосовуються для виготовлення ложок, виделок, ножів, ножівок тощо. 
  • Жароміцні. У складі приблизно 17% хрому, а також такі елементи, як мідь, нікель і ніобій. Завдяки своїй структурі використовуються в шахтарській і космічній галузі.

Перше місце за частотою експлуатації займають феритні та аустенітні нержавіючі сталі.

Марки нержавіючої сталі

Також кожен вид сталі має своє маркування. Розглянемо марки нержавійки, які найчастіше можна побачити на ринку.

AISI 304

Аустенітна нержавійка з невисоким рівнем вуглецю. Сталь відмінно піддається зварюванню і дуже стійка до корозії, а також досить міцна. Найчастіше вона використовується для виробництва:

  • обладнання для харчової промисловості: насоси, баки, трубопроводи, транспортери;
  • медичного обладнання: хірургічні інструменти, медичні шприци, стерилізаційне обладнання;
  • хімічних ємностей і реакторів, ємностей для зберігання хімічних розчинів, баків для масел;
  • теплообмінних систем, пластин теплообмінника, труб тощо.

Такого виду сталь нержавіюча підходить для створення перил для сходів. 

AISI 310

Аустенітна високолегована нержавіюча сталь, яка містить хром (близько 25%) і нікель (близько 20%). Без проблем переносить окислювальне середовище при температурах до 1100°С.

AISI 310S

Є модифікацією сталі AISI 310. Вона містить невелику кількість вуглецю (зазвичай менше 0,08%), що забезпечує їй кращу стійкість до міжкристалітної корозії. Вона служить матеріалом для виготовлення дверей, деталей для печей, газопроводів та іншого.

AISI 316

Аналог сталі AISI 304, але з вмістом молібдену, завдяки чому підвищується її стійкість до впливу корозії.

AISI 316L

По суті, це той самий нержавіючий метал AISI 316, але з низьким вмістом вуглецю. Дуже добре підходить для зварних конструкцій, адже має високий рівень стійкості до міжкристалітної корозії. Надійно служить навіть за температур до 450°С.

AISI 316 і 316L

Ці види нержавійки застосовуються в хімічній галузі, а точніше, для виробництва обладнання та інструментів, які контактуватимуть з атмосферою і морською водою.

AISI 316Ti

Цей вид нержавійки містить у п'ять разів більше титану, ніж вуглецю, що стабілізує осідання карбідів хрому на кристалічну поверхню.

AISI 321 

Хромонікелева сталь із додаванням титану. Використовується для створення зварювального та хімобладнання. З неї виготовляють деталі для нафтопереробки через стійкість до істотного нагрівання.

AISI 430

Також доволі популярний вид нержавійки, вельми міцний, але при цьому податливий для обробки. Не іржавіє в агресивному середовищі. Тому найчастіше використовується в нафтопереробній галузі.

Під час вибору необхідного матеріалу саме маркування допоможе визначитися з необхідним видом.

Склад нержавійки

Нержавійка - це складнолегована сталь, тобто вона містить безліч додаткових елементів. Основним складовим елементом є хром. Щоб посилити стійкість до корозії, до складу додають нікель, титан, молібден або ніобій у різних пропорціях, залежно від властивостей, які потрібні від майбутнього сплаву.

Типи поверхонь листів з нержавіючої сталі

Найчастіше сталі нержавіючі використовуються для створення листів, які надалі служать матеріалом у різних галузях. Вони бувають таких типів:

  • 1D. Листи гарячої прокатки, протравлені, з подальшою термічною обробкою. Поверхня виходить матовою, з легкою шорсткістю. Стійкі до корозії.
  • 2В. Такий тип листа виходить за допомогою холодної прокатки, травлення і остаточної термообробки. Поверхня досить гладка, має глянцевий блиск. Такі характеристики сталь отримує завдяки прокату через дресирувальну кліть. У промисловості нержавійка з таким видом поверхні досить поширена.
  • BA. Поверхня відполірована до дзеркального блиску, досить гладка. Такі характеристики сталь отримує завдяки холодній прокатці через дзеркальні валки. Також матеріал проходить світлий відпал.
  • 4N. Поверхню шліфують з використанням стрічкових шліфувальних шкурок різної зернистості в сухому або вологому вигляді. Оброблені таким методом листи прості в експлуатації, оптимальні для використання в приміщенні і на відкритому повітрі.
  • РЕ. Лист нержавійки PE з одного боку має захисну плівку.

Ці матеріали мають широку сферу застосування. Вигідно купити нержавійку можна в нашому магазині Armax, який спеціалізується на продажі різних деталей, матеріалів і комплектуючих. Оформити замовлення можна на сайті. Якщо виникли додаткові питання, зателефонуйте для консультації за номерами, що вказані на сайті.

Написати відгук

    Погано   Добре