Запірна арматура > Блог по трубопровідній і запірній арматурі > Засувки та вентилі: чим відрізняється вентиль від засувки

Засувки та вентилі: чим відрізняється вентиль від засувки

Засувки та вентилі: чим відрізняється вентиль від засувки

Для регулювання потоку середовищ на трубопроводах використовують різні види запірної арматури. Найчастіше на трубах великого діаметра встановлюють вентилі та засувки. Незважаючи на зовнішню схожість, це різні пристрої. Розглянемо, чим відрізняється вентиль від засувки, і який тип механізмів краще вибрати з урахуванням особливостей трубопровідної системи.

Конструктивні відмінності засувок і вентилів

Засувки і вентилі відрізняються одна від одної конструктивною будовою корпусу.

Засувка

Має циліндричну форму корпусу. Потік рідкого або газоподібного середовища проходить через корпус. Особливості будови:

  • просвіт дорівнює діаметру трубопроводу або трохи менший;
  • кільця й ущільнювальні прокладки обов'язкові для забезпечення герметичності прилягання затвора.

Замикаючий клин у засувці рухається перпендикулярно розташуванню потоку і, переміщаючись вниз, перекриває рух. Відкривається точно так само.

Пристрій засувки відрізняється простотою і функціональністю. Для повного перекриття потоку середовища досить опускання затвора на кілька сантиметрів вниз.

Симетрична будова елемента забезпечує високу стійкість при гідроударах та інших можливих навантаженнях.

Вентиль

Має складнішу конструкцію, що відрізняється характерними особливостями:

  • конструктивна будова корпусу, що забезпечує подвійний поворот потоку під кутом 90°;
  • під час закриття золотник рухається паралельно течії газу або рідини, поступово перекриваючи просвіт.

Вентилю, на відміну від засувки, потрібно зробити всього два оберти під прямим кутом, щоб ефект був досягнутий. Але при цьому гідравлічний опір під час відкриття або закриття вищий.

Функціональні відмінності між вентилем і засувкою

Крім відмінності в будові, відмінність засувки від вентиля проявляється в особливостях роботи. Розглянемо основні функції пристроїв.

Особливість

Вентиль

Засувка

Виконання і принцип роботи

Наявність компонента, що рухається паралельно середовищу, дає змогу здійснювати відкриття і закриття за незначного зусилля повороту вентиля

Проста будова корпусу працює ефективно, завдяки відсутності складних рухомих частин коштує недорого. Відсікаючий клапан опускається за принципом гільйотини, перекриваючи просвіт труби

Гідравлічний опір

Чималий, але через складну будову може вийти з ладу в разі сильного гідроудару. Здатний витримувати підвищений тиск усередині корпусу

Високий. Цей тип механізму здатний витримувати навіть значні навантаження

Монтаж на системах транспортування агресивних середовищ

Дозволено

Дозволено

Екстремальне підвищення і зниження температур

Не впливає

Не впливає

Вид регулювання потоку

Можливість регулювати швидкість руху рідин і газів

Только открытие и закрытие

Переваги застосування вентилів

  • Швидке перекриття руху з мінімальними зусиллями. Достатньо кілька разів повернути важіль, щоб досягти потрібного ефекту.
  • Знос деталей незначний. Тертя під час опускання золотника в сідло майже немає навіть в агресивних середовищах. Це підвищує довговічність і надійність механізму.
  • Недороге надійне ущільнення. Використовується сальниковий або сильфонний тип. Обидва різновиди забезпечують надійну герметизацію.
  • Вентиль може використовуватися у великому температурному діапазоні. Обмеження основної функції залежать тільки від матеріалу корпусу.
  • Відносно мала вага і висота. Це дає змогу розмістити вентиль навіть в умовах обмеженого простору.

Однак навіть найякісніші вентилі не ідеальні. Вони можуть пошкоджуватися під час гідроударів, а наявність застійних кишень усередині корпусу обмежує їх використання під час роботи з деякими видами середовищ. До того ж вентильний механізм має досить велику довжину, а функція подвійного повороту середовища не дає змоги використовувати конструкції вентильного типу на трубах великого діаметру, де рухається потужний потік.

Переваги використання засувок

Висока міцність і надійність. Завдяки конструктивним особливостям елементи здатні без порушення цілісності працювати там, де трапляються гідроудари.

Написати відгук

    Погано   Добре