При виборі матеріалів для виготовлення обладнання харчової промисловості та кухонного посуду найкращим вибором є харчова нержавіюча сталь. До цієї групи входить високолегована сталь з додаванням хрому, нікелю, молібдену та інших елементів, які забезпечують як антикорозійну стійкість, так і несприйнятливість до сольових розчинів і агресивного середовища.
Існують два найпоширеніших і найукоріненіших домислів у побутовому побуті.
Поширений міф про те, що харчова нержавійка не повинна магнітитися. Розберемо, чи так це.
Крім вуглецю, до структури нержавіючих сталей входять такі елементи, як хром і нікель, саме вони надають стійкість до іржавіння. Процентний вміст і комбінація цих компонентів визначає, чи реагуватиме сталь на магніт.
Сталь, у якій 20% хрому і високий відсоток вуглецю, магнітиться. При цьому вона успішно використовується у виробництві продуктів.
Якщо відсоток вмісту нікелю високий і при цьому низький вміст вуглецю, то така нержавіюча сталь не реагує на магніт.
Помилково вважається, що в нержавійку не повинні входити додаткові речовини. Однак наявність нікелю, титану, молібдену та інших включень безпосередньо впливає на стійкість сталі до агресивного середовища. Їхня відсутність негативно позначиться на якості матеріалу. Офіційно підтверджено, що застосування цих сполук не несе шкоди здоров'ю людини.
Хороший спосіб з'ясувати, чи належить цей тип сталі до харчової, - проаналізувати її хімсклад. У виготовленні харчових видів сталей застосовуються різні елементи, такі як фосфор, титан, нікель, хром, молібден та інші. Наявність цих компонентів вказує на приналежність нержавіючої сталі до харчової групи.
Особливості поверхні - ще один фактор. Харчова нержавійка постійно контактує з продуктами харчування, піддається частому впливу мийних засобів. Гладка поверхня без абразиву і шорсткостей вказує на приналежність до даного типу нержавійки.
Ще одним хорошим способом є поміщення матеріалу в двопроцентний розчин оцту. Якщо через деякий час матеріал не потемніє, то з великою часткою впевненості можна сказати, що цей вид матеріалу володіє властивостями і структурою, властивою сталі, використання якої дозволено у виробництві продуктів харчування.
Важливим компонентом нержавіючої сталі є хром. Застосування цього елемента і його процентне співвідношення в сплаві впливає на формування оксидної плівки і відповідно на антикорозійні властивості.
Крім хрому, до складу нержавійки входять й інші хімічні сполуки та елементи. Вміст хрому і молібдену сприяє стійкості до гарячої пари, нікелю - до впливу азотної кислоти, молібден допомагає впоратися з впливом оцтової кислоти. Різний процентний вміст цих елементів безпосередньо впливає на експлуатаційні характеристики. Цей вплив можна розглянути в таблиці.
Назва елементу |
Співвідношення в складі, % |
Вплив на експлуатаційні характеритстики |
---|---|---|
Хром |
12-14 |
Підвищує опір водяному пару та уксусній кислоті |
16-18 |
Підвищує опір до розчинів органічних кислот і мила |
|
18-28 |
Додає жаростікості |
|
Нікель |
10 |
Сприяє стійкості до впливу концентрованих кислот |
Молібден |
1,5-2,5 |
Підвищує стійкість до дії сірчаної кислоти |
Хром, марганець, нікель |
Завдяки цим елементам оцтова і молочна кислоти не впливають на стан поверхні |
Завдяки цим елементам оцтова і молочна кислоти не впливають на стан поверхні
Спеціальної класифікації харчової нержавійки як окремого виду не існує. Однак можна виділити поширені марки, які широко застосовуються у виробництві продуктів: AISI 304, 304L, AISI 316, 316L, 316TI, AISI 201, AISI430.
Розглянемо параметри найпоширеніших:
Цей вид сталі завдяки своїм унікальним якостям знайшов широке застосування в побуті, у виробництві харчових продуктів і в громадському харчуванні:
Продукція, виготовлена з цього матеріалу, не схильна до цвілі, що є важливим фактором при виготовленні та консервації продуктів харчування.
Вибрати й купити необхідну вам марку нержавійки допоможуть професійні менеджери фірми Armax. Наша компанія гарантує якісний товар і гнучку систему ціноутворення, доставку купленого вами товару в будь-який регіон країни.